M. BÚTORA: Tretí sektor nie je Národný front

16.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Mimovládny sektor na Slovensku je mnohovrstevnatý, pestrý a zahŕňa veľké množstvo často aj protichodných aktivít, celkom určite sa ako celok nedá zaradiť na niektorú stranu politického alebo názorového spektra, poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii venovanej predstaveniu publikácie Aktívne občianstvo a mimovládny sektor na Slovensku jeden z jej autorov Martin Bútora.

"Tretí sektor nie je Národný front," pokračoval. V knižke, na ktorej sa autorsky podieľal spolu so Zorou Bútorovou a Borisom Strečanským, sa snaží charakterizovať občiansky sektor jednak ako produkt konkrétneho historického vývoja, ale tiež ako komplikovaný súbor občianskych aktivít.

"Existuje dokonca časť občianskej spoločnosti, ktorá je protiobčiansky zameraná," ilustroval Strečanský paradoxy tretieho sektora na príklade rôznych radikálnych zoskupení. To však podľa neho neznamená, že občianska spoločnosť ako taká je "ahodnotová". "Nepopierame, že v občianskej spoločnosti sú priestory, ktoré vyznávajú iné hodnoty ako hodnoty pluralizmu, tolerancie a humanity, ale keď sa na to pozeráme z globálneho hľadiska, pohľad na občiansku spoločnosť je, že je skôr priestorom pre vyjadrenie prosociálnych hodnôt," pripomenul schopnosť mimovládnych organizácií rozvíjať hodnoty solidarity a spolupatričnosti. Podľa neho ochota Slovákov pomáhať ľuďom v núdzi, prípadne sa zapájať do dobrovoľných verejnoprospešných aktivít v posledných rokoch postupne rastie, čím vyvažuje svojho času populárne teórie o čisto trhovej spoločnosti.

"Za uplynulých dvadsať rokov tretí sektor vyvinul pestré formy pôsobenia: vytvoril intelektuálnu základňu pre spoločenské reformy, poskytoval kontrolu výkonu moci, obhajoval záujmy rôznych skupín občanov, ponúkal užitočné služby, reagoval na potreby obcí, miest, komunít a regiónov Slovenska. Tisíce malých organizácií, iniciatív, klubov, dobrovoľníckych zoskupení preukázali svoju zmysluplnosť a odviedli nezastupiteľnú prácu," uviedol Bútora.

Publikáciu Aktívne občianstvo a mimovládny sektor na Slovensku vydalo občianske združenie (OZ) Včelí dom. "OZ Včelí dom vzniklo v máji 2009 z iniciatívy nadácie Erste. Hlavným zmyslom založenia Včelieho domu bolo podporovať výzvy spojené s rozširovaním Európy. Naše hlavné oblasti pôsobenia sú vzdelávanie, občianska participácia a spoločenská transformácia," priblížila činnosť Včelieho domu jeho výkonná riaditeľka Danica Lacová.
 

Vyberte región